Myśl o powołaniu do istnienia Fundacji Charytatywnej pojawiła się w kontekście zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia w 2007 roku. Świąteczna, a więc sporadyczna i prawie ładna pomoc, wydała się nam niczym wobec oceanu potrzeb. Postanowiliśmy powołać do istnienia fundację, która zajmie się pomocą dla najbardziej potrzebujących w ciągu całego roku. Dzięki ofiarności Fundatora i przy współdziałaniu Parafii NSPJ w Bierach mogliśmy podjąć procedurę rejestracji.

Fundacja Charytatywna przy Parafii Rzymskokatolickiej Najświętszego Serca Pana Jezusa w Bierach POMÓŻMY UBOGIM – została zarejestrowana 5 lutego 2008 roku pod numerem KRS 0000298573.

Od razu podjęliśmy naszą statutową działalność. Z tygodnia na tydzień rosła ilość rodzin, którym pomagamy materialnie odwiedzając je z darami żywnościowymi. Fundacja podjęła też finansowanie dożywiania dzieci w 2 szkołach i pomagała w szeregu wypadków losowych.

Dnia 20 sierpnia 2008 roku otrzymaliśmy status Organizacji Pożytku Publicznego.

Jesteśmy bardzo wdzięczni wszystkim Ofiarodawcom za pomoc jakiej udzielają naszym podopiecznym. Hojność Sponsorów Fundacji pozwoliła nam prowadzić działalność również w roku 2011, w którym, z powodów formalnych, nie mogliśmy otrzymywać 1% z podatku.

Rok 2012 rozpoczynamy obejmując pomocą 28 rodzin, 2 osoby samotne i 20 dzieci. Na możliwość otrzymywania pomocy czekają kolejne rodziny.

Rok 2014 - wrzesień rozpoczynamy w składzie nowego Zarządu. Potrzebujących przybywa - 31 rodzin (w tym 43 dzieci), 2 osoby samotne. Z całego serca dziękujemy za każde wsparcie.

Działania w roku 2018

Działania w roku 2019